Jochem Dobber - NK Atletiek Indoor 2020
Wedstrijden

Barrière’s doorbroken

Na het indoorseizoen sterk van start te zijn gegaan wist ik het gelijk: dit seizoen ga ik indoor onder de 47 seconden lopen.

Zo liep ik tijdens mijn eerste wedstrijd 47.47 seconden over twee rondjes indoor. Dat was slechts 0.17 seconden boven mijn PR! Andere seizoenen duurde het namelijk een aantal wedstrijden voordat ik in staat was om snelle tijden te lopen. Maar dit seizoen was het vanaf wedstrijd 1 gelijk raak. Dat gaf me een hoop zelfvertrouwen. Daardoor wist ik dat het niet lang meer zou duren voordat ik die 47 seconden barrière zou doorbreken.

Trainingstage

Dat ik mijn eerste wedstrijd hard kon lopen kwam door een perfecte stage in Zuid-Afrika. Hier heb ik elke dag 110% kunnen geven. Na elke sessie op de weg naar huis dacht ik weer bij mezelf: “Shit dat was een goede training ?”.

Team Meuwly Stellenbosch 2020

Dat ik überhaupt in Zuid-Afrika kon trainen, heb ik grotendeels te danken aan de donateurs van mijn crowdfunding. Want binnen 7 dagen had ik een gigantisch bedrag van 1400 euro opgehaald voor het bekostigen van deze stage. Nogmaals wil ik alle donateurs gigantisch bedanken!

Zelfvertrouwen

Niet alleen mijn eerste race van het seizoen ging snel maar ook de trainingen gingen super snel. Ik voelde me lichamelijk goed. Dus geen enkele reden om aan mezelf te twijfelen. Daardoor ging ik vol zelfvertrouwen de wedstrijden in. Dit bracht gelijk resultaat.

PSD Bank Indoormeeting 2020 – Jochem Dobber

De laatste wedstrijd voor het NK liep ik een PR: 47.07. Dus bijna onder de 47 seconden! Daarom wist ik dat er nog meer in zat…

Het NK

Het weekend van het NK was aangekomen. Na comfortabel de series te zijn doorgekomen voelde ik me helemaal ready voor de finale.

Ik wist dat ik mijn snelheid goed moest gebruiken in de finale. Mijn plan was hard de eerste ronde te lopen zodat ik met veel snelheid de tweede ronde in kon gaan. Daarmee kon ik de kop pakken en mijn eigen race creëeren. Dit was ook precies wat er gebeurde in de finale.

Vastberaden

Na het vallen van het startschot voelde ik dat het goed zat. Toen dacht bij mezelf: “Let’s go Jochem, show them what you’ve got.” Met alle zelfvertrouwen durfde ik het gas open te draaien.

Bij het ingaan van de laatste ronde liep ik aan kop! Toen dacht ik “Yes! Deel 1 van mijn plan is gelukt! Nu nog deel twee: hard de bocht ingaan en keihard door blijven lopen op het een-na-laatste rechte stuk.” Bij de 300m lijn zag ik 33 seconden op de klok staan. “Dit is goed! Ik sta nog steeds aan kop! Nu kei en keihard doorknallen: “LETS FUCKING GOOOO!”

Bij het opkomen van het laatste stuk voelde ik Tony komen en ik werd ingehaald. Ik had rekening gehouden met dat dit zou kunnen gebeuren. Nu kalm blijven en focussen op zo hard en relaxed mogelijk naar de finish toe sprinten.

Met nog een paar meter te gaan zag ik ook Terrence in mijn ooghoeken opkomen. Voordat ik het door had was de finishlijn al gekomen. “SHIT”, dacht ik. Daar gaat mn tweede plek… Het was close. Op 0.01 had Terrence mij gedipt op de finishlijn.

46.85!

Mijn teleurstelling duurde overigens niet lang. Want na het verschijnen van mijn tijd op het scherm veranderde dat in een opperbeste “HOLY SHIT.” Jochem Dobber : 46,85!!!! Omdat ik zo ontzettend blij was met deze tijd, kon de kleur van de medaille me gestolen worden.

Finale 400m mannen – NK Atletiek Indoor

Hoewel ik wist dat deze tijd er aan zat te komen, was ik ontzettend opgelucht dat ik deze barrière heb doorbroken. Met dit bijna perfecte indoorseizoen ben ik goed op weg voor nog een barrière. Namelijk de 46 seconden barrière outdoor doorbreken. “Let’s fucking go.” ?