Training

Tune the button: draai aan de juiste knop

“Trainen? Waarheen? Jij traint toch al op dat mooie Papendal?”, werd de afgelopen tijd veel aan mij gevraagd. Tja, dat klopt. Toch hebben wij drie weken met het Nederlands atletiek team getraind op het IMG Academy in Bradenton, Florida, USA. Een mond vol Amerikaans.

Damn, this was great. Laat ik deze Amerikaanse dolle frase op zijn Nederlands aan je uitleggen. Ik heb drie fantastische trainingsweken gehad vanwege Nederlandse gezelligheid, Amerikaanse luxe en Zwitserse precisie. 

Trainingscamp IMG Academy 400m team Jochem Dobber
Trainingscamp IMG Academy 400m team Jochem Dobber

Om eerst met de zon in huis te vallen: deze warme supporter zorgde voor verschroeide plekken op mijn melkwitte huid. De laatste trainingen in Nederland moest ik mijn ruiten nog krabben, in Bradenton brandde de zon een goede 30 graden. Dus dat was redelijk wennen.

Trainingscamp IMG academy ijsbad Jochem Dobber
Trainingscamp IMG academy ijsbad Jochem Dobber

Naast de schroeiende zon probeerde een hamstringpees de eerste week ook nog eens roet in het eten te gooien. Gelukkig bleek de pees een beetje ontstoken te zijn. “Waarom gelukkig?”, hoor ik je denken? Nou de ontsteking was zo weer de deur uit: met een hele hoop ijs om in te zitten en ibuprofen om te slikken.

Dan maar over naar mijn andere supporter tijdens deze stage: de mega sofa-bank. Hoe belangrijk is een sofa ofwel een Amerikaanse sofa?Belangrijk voor je rust? Deze drie weken was de sofa vooral belangrijk voor de saamhorigheid. Wanneer je op de campus in je appartement thuis kwam, dan childe je nog heerlijk na met je huisgenootjes. Dus je was niet alleen op een hotelkamer of alleen thuis, maar met z’n allen in een grote sportersvilla. Het hebben van een huiskamer met grote sofa was zo’n grote meerwaarde. Ik begreep nu wel waarom IMG Academy.

LET OP! Nu komt de Zwitserse precisie in beeld: onze nieuwe 400m trainer Laurent Meuwly. Hij maakte indruk op mij en niet alleen met zijn eet- en slaapprotocol. Daarmee werd het tijdverschil van 6 uur tussen Nederland en Amerika overbrugd, net zoals de 7 uur naar Japan. En dat plan slaagde! 

Het andere plan was veel meters maken zonder dat je de banden laat slippen.

“Wat? Banden laten slippen?” Ok, ik leg het even uit. 

Door de trainingen van Rogier Ummels wist ik hoe je een 400 meter moet lopen. Ik kon dit idee alleen nog niet zo goed opnemen in mijn loopstijl. Een 400 meter loper loopt anders dan een 100 meter loper. Een 400 meter loper moet met zo min mogelijk energie zo hard mogelijk lopen. Dit betekent grote krachtige passen maken: veel meters maken zonder dat je de banden laat slippen. Deze stage is het bij Laurent gelukt om als een echte 400 meter loper te hardlopen.

En dan de start. Ook dit idee zat al in mijn hoofd. Met een plan en elastiek is het gelukt. Wel blij dat trainer Bram Peters de touwtjes goed in handen hield…


Drie weken Bradenton was letterlijk een draai aan de juiste knop.


TeamNL Chiba Japan World Relays met Jochem Dobber
TeamNL Chiba Japan World Relays met Jochem Dobber

Nu in Chiba Japan voer ik mijn laatste voorbereidingen uit. Dan ben ik helemaal ready met de Nederlandse 4x400m estafette squad voor de World Relay Championships in Yokohama Japan.

Iaaf World Relays Yokohama 2019

series 4×400 men – 11 mei 12.35 uur Nederlandse tijd             
finale 4×400 men – 12 mei 12.35 uur Nederlandse tijd