Jochem Dobber 4x400m estafette en Terrance Agard
Wedstrijden

Vallen en opstaan

Zo aan het einde van het jaar droom je wel eens weg. Hoe is afgelopen atletiekjaar eigenlijk voor mij verlopen? Wat was het hoogtepunt en dieptepunt? Gaat topsport met vallen en opstaan? Gelukkig waren de ervaringen met de 4×400 estafette wel heel speciaal.

WK relays – Japan

Na de trainingsstage in Florida mocht ik in mei als lid van het Nederlands estafetteteam mee naar Japan voor de WK estafette. Waarom? Om de limiet te lopen voor het WK Atletiek in Quatar op de 4×400 meter estafette. In de finale mocht ik lopen als startloper. Mentaal was ik helemaal ready.

Vol zelfvertrouwen liep ik het bomvolle stadion binnen. Ik had er zoveel zin in! Dit was mijn kans om mij te kwalificeren voor het WK. Daarnaast kon ik mij ook bewijzen als goede aanwinst voor het estafetteteam.

On your marks? Set. Boem! Ik was van start. Met alle zelfvertrouwen schoot ik uit de blokken. Het gat naar de lopers voor mij kon ik snel dichten. Misschien wel iets te snel? Met nog 150 meter te gaan werd het moeilijk. Had ik toch teveel gegeven? Daar was niks meer aan te doen dus volhouden en vastbijten tot het wisselvak. De verzuring werd zo erg: bij het doorgeven van het stokje zakte ik door mijn benen. Daar lag ik…

vallen en opstaan WK relays Jochem Dobber
Foto: Jeff Cohen

Het werd een spectaculaire race. Helaas geen limiet. De ervaring was geweldig. Tegelijk was het totaal niet zoals ik had gewild. Een dieptepunt, maar ook een spectaculaire herinnering. De WK estafette waren voor mij zowel een hoogte- als dieptepunt.

EK landenteams

Dan incasseer je, evalueer je en ga je door met trainen en wedstrijden. Het doel is nog steeds de WK limiet. Nieuwe kansen benut je en je haalt er alles uit. Zo ook in augustus in Noorwegen op het EK Landenteams. Ik stond reserve…

Vlak voor de wedstrijd, tijdens de warming-up, werd ik plotseling opgesteld voor de estafette. Het werd een geweldige 4×400! Ik voelde me top, liep erg in op de tegenstand en kon een geweldige laatste 100 meter lopen. We liepen als team een sterke race. Helaas door de omstandigheden (het weer en de baan) geen limiet. Wel had ik genoten van de race. En dat maakte weer duidelijk waarom ik zo van atletiek houd. Dit was een echt hoogtepunt van 2019.

En topsport? Dat gaat met vallen en opstaan.